Ciasto z mąki kukurydzianej z budyniem

Ciasto z mąki kukurydzianej z budyniem to pyszna i aromatyczna wariacja tradycyjnego ciasta budyniowego. Wyjątkowo chrupiące i lekko słodkie ciasto z delikatnym budyniowym nadzieniem sprawia, że jest doskonałą propozycją na deser lub słodki poczęstunek dla całej rodziny. Proste składniki i szybkie przygotowanie sprawiają, że to ciasto będzie doskonałym wyborem na różne okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wbij 3 jaja do miski, oddzielając białka od żółtek.
  2. Do białek dodaj pół szklanki cukru lub słodzika, następnie miksuj, aż uzyskasz jednolitą pianę.
  3. Nadal miksując, dodaj żółtka, łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju rzepakowego oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  4. Stopniowo dodawaj 1,5 kubka mąki kukurydzianej, cały czas mieszając, aby uzyskać jednolite ciasto.
  5. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzch ciasta ułóż mrożone owoce (np
  7. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  8. Piecz przez 40-45 minut, aż ciasto będzie gotowe.
  9. Po upieczeniu, opcjonalnie posyp ciasto cukrem pudrem przed podaniem.
Ciasto z mąki kukurydzianej z budyniem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z mąki kukurydzianej z budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up