Dżem z pigwy - przepis

Dżem z pigwy to pyszna i aromatyczna przekąska, która doskonale sprawdzi się na kanapkach czy jako dodatek do ciast. Przygotowanie tego dżemu jest proste i wymaga jedynie kilku składników, głównie pigwy, cukru i wody. Pigwy należy najpierw obrnąć, zetrzeć na tarce i gotować z cukrem, aż uzyskamy gęstą i aromatyczną konfiturę. Gotowy dżem z pigwy można przechowywać w słoikach i cieszyć się jego smakiem przez długi czas.
Składniki
Przygotowanie
- Obranie pigwy i usunięcie pestek.
- Pokrojenie pigw na mniejsze kawałki.
- Przełożenie pigw do garnka.
- Dodanie cukru do pigw.
- Dodanie ewentualnie innych przypraw lub składników dodatkowych (np
- Gotowanie pigw na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i uzyska konsystencję dżemu.
- Odstawienie dżemu z pigwy do wystygnięcia.
- Przełożenie dżemu do słoików i zakręcenie ich.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dżem z pigwy - przepis, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również