Nalewka z imbirem, miodem i cytryną: Przepis na aromatyczną miksturę domowej roboty

Nalewka z imbirem, miodem i cytryną to pyszna mikstura, która doskonale rozgrzewa i doskonale nadaje się na zimowe wieczory. Połączenie korzennego imbiru, słodkiego miodu i świeżej cytryny tworzy niezwykle aromatyczny trunek, który doskonale komponuje się z ciepłymi napojami lub jako dodatek do deserów. Przepis na tę nalewkę jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc warto spróbować go przygotować w domu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Spłucz dokładnie 5-6 cytryn w ciepłej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
  2. Sterylizuj słoik, który będzie używany do przechowywania nalewki.
  3. Obierz i pokrój 70 gramów imbiru na mniejsze kawałki.
  4. Umieść pokrojony imbir w sterylizowanym słoiku.
  5. Dodaj 300 g miodu do słoika z imbirem.
  6. Dodaj wcześniej sparzone i pokrojone cytryny do słoika z imbirem i miodem.
  7. Pozostaw całość na 24 godziny, aby składniki się przegryzły.
  8. Po tym czasie słoik możesz przechowywać przez około 2 tygodnie w chłodnym miejscu.
  9. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się zdrową nalewką z imbirem, miodem i cytryną.
Nalewka z imbirem, miodem i cytryną: Przepis na aromatyczną miksturę domowej roboty

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Nalewka z imbirem, miodem i cytryną: Przepis na aromatyczną miksturę domowej roboty, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up