Przepis na domowy szczaw na zimę bez pasteryzowania

Przepis na domowy szczaw na zimę bez pasteryzowania polega na przygotowaniu kwaśnego rosołu z liści szczawiu, który można przechowywać w słoikach w chłodnym miejscu. Do gotującego się wywaru dodaje się oczyszczony szczaw oraz przyprawy, po czym gotuje się wszystko do momentu uzyskania odpowiedniego smaku i konsystencji. Następnie wywar rozlewa się do słoików, dokręca i odstawia do ostygnięcia. Gotowy szczaw można przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym miejscu i spożywać w ciągu kilku miesięcy.
Składniki
Przygotowanie
- Umyj szczaw dokładnie, usuwając wszelkie zanieczyszczenia.
- Wymocz szczaw w zimnej wodzie przez kilka godzin.
- Następnie wymyj go ponownie.
- Odsącz szczaw z wody i odciśnij nadmiar wilgoci.
- Posiekaj szczaw na mniejsze kawałki.
- Przygotowanie słoików:
- Umyj słoiki i pokrywki w gorącej wodzie z mydłem, a następnie starannie je wypłucz.
- Sterylizuj słoiki i pokrywki poprzez gotowanie ich w wodzie przez około 10 minut.
- Konserwacja:
- Włóż posiekany szczaw do wyparzonych słoików, starannie dociskając warstwy.
- Zagotuj wodę z dodatkiem soli i octu.
- Zalej szczaw gorącym płynem, zostawiając niewielką przestrzeń na wierzchu.
- Natychmiast zakręć słoiki i odwróć je do góry nogami.
- Pozostaw słoiki do wystygnięcia.
- Finalizacja:
- Przechowuj słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej piwnicy lub spiżarni.
- Szczaw będzie gotowy do spożycia po kilku tygodniach, gdy smak się ustali.
- Gotowe! Szczaw na zimę bez pasteryzowania jest teraz przygotowany i gotowy do przechowywania.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Przepis na domowy szczaw na zimę bez pasteryzowania, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również