Sałatka z ogórków na zimę z przyprawą gyros

Sałatka z ogórków na zimę z przyprawą gyros to pyszny i sycący dodatek do obiadu lub kanapki. Dzięki aromatycznej przyprawie gyros ma wyrazisty smak, a chrupiące korniszony idealnie uzupełniają całość. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania, a sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych czy kanapek.
Składniki
Przygotowanie
- Moczyć ogórki przez około dwie do trzech godzin w zimnej wodzie.
- Pokroić ogórki na plastry o grubości około centymetra lub półtora.
- Zetrzeć marchewkę na tarce lub mandolinie.
- Pokroić czerwoną paprykę na cienkie paseczki.
- Pokroić cebulę w piórka.
- Posiekać czosnek.
- W dużej misce wymieszać pokrojone składniki.
- Dodać sól, olej rzepakowy, ocet, cukier i przyprawę kebab gyros
- Odstawić na 3-4 godziny lub całą noc, aby składniki się przegryzły.
- W razie potrzeby doprawić dodatkowym octem, cukrem lub przyprawą.
- Przygotować słoiki poprzez wyparzenie ich, a następnie wysterylizowanie.
- Przełożyć mieszankę do słoików, pozostawiając około centymetra marginesu od górnej krawędzi.
- Zakręcić słoiki, odwrócić je do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
- Umieścić słoiki w garnku z zimną wodą, zagotować i pasteryzować przez 15 minut.
- Po pasteryzacji, pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z ogórków na zimę z przyprawą gyros, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również