Babka marmurkowa wg przepisu Ewy Wachowicz

Babka marmurkowa według przepisu Ewy Wachowicz to pyszne i puszyste ciasto, które zaskakuje harmonijnym połączeniem wanilii i kakao. Przepis ten jest prosty i łatwy do wykonania, dzięki czemu każdy może go sobie z powodzeniem upiec w domu. Idealnie nadaje się na śniadanie lub deser, a dodatkowo świetnie smakuje z kawą lub herbatą.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce umieść 125 g miękkiego masła i 2/3 szklanki cukru
  2. Dodaj 4 duże jajka, po jednym na raz, ucierając każde około 2-3 minut.
  3. Jeśli jajka są zimne, pozostaw je na blacie przynajmniej godzinę przed pieczeniem.
  4. Jeśli masa się zwarzyła po dodaniu jajek, można lekko podgrzać ją w misie miksera w gorącej wodzie lub mikrofalówce, aby stała się jednolita.
  5. Dodaj 125 g mąki pszennej, 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  6. Przełóż ciasto do formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką.
  7. Wyrównaj ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C góra-dół bez termoobiegu lub 165°C z termoobiegiem) na 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone w środku.
  8. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw na blacie do ostygnięcia przez 10-15 minut.
  9. Wyjmij babkę z formy, odwracając do góry dnem
Babka marmurkowa wg przepisu Ewy Wachowicz

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Babka marmurkowa wg przepisu Ewy Wachowicz, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up