Babka orzechowa z mielonymi orzechami

Babka orzechowa z mielonymi orzechami to pyszny i aromatyczny wypiek idealny na deser lub słodkie śniadanie. Ciasto jest wilgotne i lekko wilgotne, a kawałki mielonych orzechów dodają mu wyjątkowego smaku i chrupkości. To doskonała propozycja dla miłośników orzechów i tradycyjnych, domowych wypieków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odczekaj, aż składniki do ciasta osiągną temperaturę pokojową.
  2. W misie miksera zmiksuj miękkie masło z cukrem na puszystą masę przez 3-5 minut.
  3. Dodaj jajka po jednym naraz, ucierając przez 1-2 minuty po dodaniu każdego jajka.
  4. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem i mleko na zmianę, krótko mieszając za każdym razem.
  5. Dodaj zmielone orzechy i ponownie krótko wymieszaj.
  6. Przełóż gotowe ciasto do wysmarowanej masłem formy, wyrównaj.
  7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu.
  8. Piecz babkę przez 50-60 minut w zależności od foremki i piekarnika, lub do momentu, gdy patyczek włożony do środka wyjdzie suchy.
  9. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw na 15 minut, aby przestygła.
  10. Następnie odwróć babkę do góry dnem i wyjmij z formy, stukając delikatnie o blat, jeśli trudno ją wyjąć.
  11. Kiedy babka całkowicie wystygnie, polej wierzch białą czekoladą rozpuszczoną z olejem.
  12. Dodatkowo posyp wierzch zmielonymi orzechami.
  13. Smacznego!
Babka orzechowa z mielonymi orzechami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Babka orzechowa z mielonymi orzechami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up