Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą to klasyczne danie kuchni ukraińskiej, które zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. Kombinacja buraków, ziemniaków, fasoli i aromatycznych przypraw sprawia, że ta zupa jest nie tylko pyszna, ale też sycąca i pożywna. Doskonała propozycja na chłodne dni, która rozgrzeje i wzmocni organizm.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie bulionu:
  2. Oczyszczenie warzyw (seler, pietruszka, por).
  3. Obranie żeberek wieprzowych.
  4. Umieszczenie warzyw i żeberek w garnku, dodanie soli, liści laurowych, ziela angielskiego i wody.
  5. Gotowanie bulionu na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  6. Przygotowanie składników:
  7. Obieranie i krojenie buraków, marchewki, ziemniaków, cebuli, czosnku.
  8. Pokrojenie kapusty włoskiej.
  9. Odsączenie fasoli i pokrojenie pomidorów.
  10. Gotowanie zupy:
  11. Dodanie buraków do gotującego się bulionu, a następnie marchewki.
  12. Gotowanie buraków i marchewki przez 15 minut.
  13. Dodanie ziemniaków do osobnego garnka z wodą i krótkie podgotowanie.
  14. Dodanie kapusty, pomidorów, fasoli, podsmażonej cebuli i czosnku do garnka z bulionem.
  15. Duszenie zupy przez kolejne 10 minut.
  16. Doprawienie octem jabłkowym, sokiem z cytryny, i cukrem według własnego uznania.
  17. Dodanie reszty składników:
  18. Podzielenie ostudzonego mięsa z żeberek na mniejsze kawałki.
  19. Dodanie mięsa, ziemniaków i cebuli do gotującej się zupy.
  20. Duszenie zupy przez krótki czas po dodaniu wszystkich składników.
  21. Podawanie:
  22. Zupa ukraińska z ziemniakami i fasolą jest gotowa do podania.
  23. Można udekorować ją śmietaną i koperkiem.
  24. Smacznego!
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up