Bigos z kiszonej kapusty babci

Bigos z kiszonej kapusty babci to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. W przygotowaniu wykorzystuje się kawałki mięsa, kiełbasę, suszone grzyby oraz aromatyczną kiszoną kapustę. Ta pełna przypraw potrawa doskonale rozgrzewa w chłodne dni i smakuje jeszcze lepiej podgrzana następnego dnia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Namoczenie grzybów:
  2. 3 godziny, idealnie na całą noc).
  3. Gotować grzyby w tej samej wodzie, aż woda się zredukuje.
  4. Przygotowanie kapusty kiszonej:
  5. Odcisnąć sok z kapusty, pokroić ją na mniejsze kawałki.
  6. Gotować kapustę w wodzie pod przykryciem przez godzinę.
  7. Przygotowanie kapusty słodkiej:
  8. Zdjąć zewnętrzne liście, pokroić kapustę na paseczki.
  9. Gotować kapustę pod przykryciem przez pół godziny.
  10. Przygotowanie mięsa:
  11. Odkroić skórę z golonki i karkówki, pokroić mięso na kostkę.
  12. Podsmażyć mięso na patelni.
  13. Dodanie grzybów, mięsa i przypraw do kapusty:
  14. Dodać pokrojone grzyby, mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, koncentrat pomidorowy, wino.
  15. Gotować całość pod przykryciem.
  16. Dodanie śliwek i dodatkowego mięsa:
  17. Dodać pokrojone śliwki i podsmażone wcześniej boczek, kiełbasę i cebulę.
  18. Gotować wszystko razem przez pół godziny.
  19. Doprawienie bigosu:
  20. Doprawienie solą i cukrem pod koniec gotowania.
  21. Podanie:
  22. Być cierpliwym, ponieważ bigos najlepiej smakuje po 2-3 dniach, kiedy przejdzie aromatami i smakami.
  23. Pamiętaj, że bigos to potrawa, która wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego wart! Smacznego!
Bigos z kiszonej kapusty babci

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Bigos z kiszonej kapusty babci, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up