Biszkopt orzechowy z 6 jaj - prosty przepis步

Biszkopt orzechowy z 6 jaj to prosty i smaczny deser, który przygotuje się szybko i łatwo. Orzechy dodają mu aromatu i chrupkości, a 6 jajek sprawia, że jest wyjątkowo puszysty. Doskonały do kawy lub herbaty.

Składniki

Przygotowanie

  1. W osobnej misce zmiksuj szczyptę soli z białkami, stopniowo dodając 6 łyżek cukru, aż uzyskasz sztywną pianę.
  2. Następnie stopniowo dodawaj żółtka do ubitych białek, ciągle ubijając składniki.
  3. Dodaj dwie łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  4. Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wlej przygotowane ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
  6. Piecz biszkopt orzechowy przez około 40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odwróć tortownicę na wysokość około 20 cm i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Po ostygnięciu biszkopta możesz go wyjąć z formy i wykorzystać do dalszego dekorowania lub przełożenia kremem.
Biszkopt orzechowy z 6 jaj - prosty przepis步

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Biszkopt orzechowy z 6 jaj - prosty przepis步, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up