Biały blok z mleka w proszku

Przepis na biały blok z mleka w proszku to szybka i łatwa do przygotowania słodka przekąska. Składniki to mleko w proszku, cukier, masło oraz wanilia. Po zblendowaniu składników i uformowaniu bloku, wystarczy schłodzić go w lodówce. Po stężeniu można pokroić i podać jako deser lub przekąskę.
Składniki
Przygotowanie
- W rondlu podgrzej 2 litry mleka.
- Dodaj stopniowo 1 szklankę mleka w proszku, mieszając, aby uniknąć grudek.
- Gotuj mleko, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje.
- Przełóż masę do formy o odpowiednich wymiarach wyłożonej pergaminem.
- Wyrównaj wierzch masy.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Gdy masa stężeje, schłódź w lodówce przez kilka godzin.
- Po schłodzeniu wyjmij z formy, pokrój na kawałki i podawaj.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Biały blok z mleka w proszku, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również