Zimowy przepis na buraczki z papryką

Zimowy przepis na buraczki z papryką to doskonała propozycja dla miłośników smaków warzyw. Połączenie intensywnego smaku buraków z delikatną słodyczą papryki tworzy harmonijną kompozycję, idealną na chłodne dni. Przyrządzane z dodatkiem aromatycznych przypraw, te kolorowe warzywa mogą stanowić zdrowy i apetyczny dodatek do wielu potraw. Gotowe buraczki z papryką są nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo kolorowe i efektowne na talerzu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wyszoruj 3 kg buraków, zalej je wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości
  2. Odcedź i wystudź ugotowane buraki
  3. Pokrój 1,2 kg papryki na cienkie paseczki, usuwając wcześniej nasiona
  4. Pokrój 0,5 kg cebuli w drobną kostkę
  5. Dodaj do warzyw 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki octu jabłkowego 6%, 3/4 szklanki oleju oraz 2-3 łyżeczki soli (dodawaj soli do smaku, próbując mieszaninę).
  6. Po dokładnym wymieszaniu składników, wkładamy je do słoików (np
  7. Zakręć słoiki i wstaw do garnka na bawełnianą ściereczkę
  8. Zalej wodą w garnku do 3/4 wysokości słoików, przykryj pokrywką i pasteryzuj na małym ogniu od momentu zagotowania wody przez 15 minut.
  9. Po upływie czasu wyjmij słoiki z garnka, odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  10. Gotowe buraczki z papryką na zimę! Smacznego!
Zimowy przepis na buraczki z papryką

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zimowy przepis na buraczki z papryką, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up