Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym to wykwintne danie włoskie, w którym rurki makaronu nadziewane są smacznym farszem ze szpinaku i sera, a całość polana jest gęstym sosem beszamelowym. Danie to zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także wyrazistym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Przygotuj farsz:
  3. Roztop masło w garnku.
  4. Dodaj mąkę i mieszaj aż się połączą.
  5. Stopniowo wlej podgrzane mleko, mieszając ciągle, aby uniknąć powstania grudek.
  6. Dopraw solą i gałką muszkatołową i gotuj około 3 minuty, aż sos beszamelowy zgęstnieje.
  7. Przygotuj farsz ze szpinakiem i serem ricotta:
  8. W misce połącz ser ricotta, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  9. Dokładnie wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
  10. Wymieszaj szpinak z wodą na patelni i gotuj na małym ogniu aż zmieęknie.
  11. Ostudź szpinak i drobno posiekaj.
  12. Na dnie formy żaroodpornej rozprowadź kilka łyżek sosu beszamelowego.
  13. Napełnij rurki makaronu cannelloni przygotowanym farszem.
  14. Układaj cannelloni w formie, polej pozostałym sosem beszamelowym.
  15. Posyp parmezanem.
  16. Piecz w piekarniku około 20-25 minut, aż cannelloni będą dobrze zapieczone i parmezan się roztopi.
  17. Podawaj gorące i smacznego!
Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up