Chleb z masłem czosnkowym prosto z piekarnika

Chleb z masłem czosnkowym to idealna przekąska czy dodatek do obiadu. Łatwy w przygotowaniu, kruche i aromatyczne, sprawiają że chleb jest pysznym uzupełnieniem każdego dania. Idealnie nadaje się do podania na zimno lub lekko podgrzanego prosto z piekarnika.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Przygotuj naczynie do pieczenia wyłożone folią aluminiową.
  3. Przygotuj pierwszą wersję low effort czosnkowego chleba:
  4. Pokrój bagietkę na pół.
  5. Rozsmaruj hojną ilość masła na przekrojone kromki chleba.
  6. Włóż chleb do zimnej patelni i podsmaż na średnim ogniu, aż będzie chrupiący.
  7. Gdy kromki będą idealnie przypieczone, odwróć je i podsmaż drugą stronę.
  8. Natrzyj kromki przekrojonym ząbkiem czosnku.
  9. Opcjonalnie dodaj więcej masła i szczyptę soli.
  10. Przygotuj drugą wersję tradycyjny czosnkowy chleb:
  11. W misce wymieszaj masło, czosnek, pietruszkę oraz parmezan.
  12. Pokrój chleb wzdłuż na pół.
  13. Rozsmaruj przygotowane masło na kromkach chleba.
  14. Umieść chleb na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika na około 10-12 minut, aż lekko zrumieni się i masło się w nim wchłonie.
  15. Pokrój na kawałki i podawaj.
  16. Przygotuj trzecią wersję czosnkowy chleb z dodatkiem czosnku konfitowanego:
  17. W garnku rozpuść masło i dodaj całe ząbki czosnku, gotuj na małym ogniu, aż czosnek będzie miękki i lekko karmelizowany.
  18. Pozostaw masło z czosnkiem do ostygnięcia.
  19. Pokrój chleb na pół, posmaruj go przygotowanym masłem z czosnkiem.
  20. Posyp tartym parmezanem i włóż pod grilla na 2-4 minuty.
  21. Dodaj chrupiący prosciutto z ziołami na wierzch.
  22. Podawaj ciepły chleb jako przekąskę lub dodatek do dań głównych.
  23. Smacznego!
Chleb z masłem czosnkowym prosto z piekarnika

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Chleb z masłem czosnkowym prosto z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Przekąski.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up