Ciasto bez jajek i mleka

Przepis na ciasto bez jajek i mleka to doskonała propozycja dla alergików i wegan. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pyszny w smaku. Idealny deser dla wszystkich, którzy cenią zdrowe i alternatywne rozwiązania kulinarne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki na stół.
  2. Przygotuj forma do pieczenia (18x7 cm), wysmaruj boki tłuszczem i wyłóż dno papierem do pieczenia.
  3. W misce wymieszaj 1 ½ szklanki (210 g) mąki pszennej, 1 łyżeczkę (4 g) proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki (3 g) sody oczyszczonej i 1/4 łyżeczki (2 g) soli.
  4. Dodaj 3/4 szklanki (150 g) cukru, 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego, 3/4 szklanki (180 ml) wody, 1 łyżeczkę (5 ml) octu lub soku z cytryny oraz 1 łyżkę (15 ml) ekstraktu z wanilii.
  5. Wymieszaj składniki aż do momentu, gdy sucha mąka nie będzie już widoczna, nie mieszaj zbyt długo.
  6. Wlej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-55 minut, lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ciasto w formie do ostygnięcia przez 10 minut.
  8. Następnie wyjmij ciasto z formy i przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  9. Sprawdź przepis na polewę w linku w opisie.
  10. Ciasto jest bardzo wilgotne i proste w przygotowaniu
Ciasto bez jajek i mleka

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto bez jajek i mleka, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up