Ciasto chałwowe z serkiem mascarpone

Ciasto chałwowe z serkiem mascarpone to pyszny i łatwy do przygotowania deser, który zachwyci wszystkich miłośników słodyczy. Połączenie chrupiącej chałwy z kremowym serkiem mascarpone tworzy wyjątkowy smakowy duet. Przepis ten jest idealny na różne okazje, od przyjęć po rodzinną kolację. Spróbuj go sam i delektuj się wyjątkowym smakiem!
Składniki
Przygotowanie
- Wbij 4 jajka do czystej i suchej miski, dodaj pół szklanki cukru i ubijaj mikserem przez około 10 minut aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta.
- Stopniowo przesiej do masy jajecznej pół szklanki mąki, delikatnie mieszając aby uniknąć grudek.
- Dodaj kakao, ponownie delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 25-30 minut.
- Po upieczeniu wystudź biszkopt, odwróć na drugą stronę i nasącz np
- Przygotuj krem chałwowy: rozdrobnij chałwę za pomocą widelca, ubij śmietanę na sztywno dodając cukier puder, następnie dodaj chałwę i delikatnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj serek mascarpone, krótko ubijając krem.
- Wyłóż połowę kremu na biszkopt, ułóż herbatniki i rozsmaruj dżem.
- Przykryj drugą warstwą herbatników i rozprowadź resztę kremu.
- Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.
- Na wierzch ciasta ułóż bezę, delikatnie dociskając.
- Schłodź ciasto w lodówce, nawet przez całą noc.
- Gotowe ciasto chałwowe z serkiem mascarpone jest pyszne i gotowe do podania
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto chałwowe z serkiem mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również