Ciasto cytrynowe zawsze udane

Ciasto cytrynowe zawsze udane to prosty i szybki przepis na pyszne i wilgotne ciasto, które zachwyca intensywnym smakiem cytryny. Idealne na każdą okazję!
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj foremkę o wymiarach 38 x 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Obetrzyj skórkę i wyciśnij sok z 2 cytryn.
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij białka na gęstą pianę, dodając połowę cukru.
- Utrzyj masło z resztą cukru, dodając po jednym żółtku.
- Dodaj sok z cytryn i skórkę do masy masła.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi składnikami.
- Delikatnie wymieszaj dodaną wcześniej pianę z białek za pomocą szpatułki.
- Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok
- Przygotuj lukier, mieszając cukier puder z sokiem z połówki cytryny.
- Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i polukruj je przygotowanym lukrem.
- Pozwól ciastu ostygnąć przez ok
- Pokaż gotowe ciasto po przekrojeniu.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto cytrynowe zawsze udane, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również