Ciasto cytrynowe zawsze udane

Ciasto cytrynowe zawsze udane to prosty i szybki przepis na pyszne i wilgotne ciasto, które zachwyca intensywnym smakiem cytryny. Idealne na każdą okazję!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj foremkę o wymiarach 38 x 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Obetrzyj skórkę i wyciśnij sok z 2 cytryn.
  3. Oddziel białka od żółtek.
  4. Ubij białka na gęstą pianę, dodając połowę cukru.
  5. Utrzyj masło z resztą cukru, dodając po jednym żółtku.
  6. Dodaj sok z cytryn i skórkę do masy masła.
  7. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  8. Wymieszaj suche składniki z mokrymi składnikami.
  9. Delikatnie wymieszaj dodaną wcześniej pianę z białek za pomocą szpatułki.
  10. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok
  11. Przygotuj lukier, mieszając cukier puder z sokiem z połówki cytryny.
  12. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i polukruj je przygotowanym lukrem.
  13. Pozwól ciastu ostygnąć przez ok
  14. Pokaż gotowe ciasto po przekrojeniu.
Ciasto cytrynowe zawsze udane

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto cytrynowe zawsze udane, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up