Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - szybki i prosty przepis

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to szybki i prosty przepis, który idealnie sprawdzi się dla wszystkich, którzy szukają pysznego i łatwego do przygotowania ciasta. Dzięki wykorzystaniu drożdży instant i krótkiemu czasowi przygotowania, w krótkim czasie można cieszyć się puszystym i aromatycznym ciastem drożdżowym, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.
Składniki
Przygotowanie
- Przesiać 5 szklanek mąki pszennej do dużej miski.
- Roztrzepać 5 jajek, a następnie dodać do mąki.
- Dodać 1 szklankę cukru, 50 g rozdrobnionych drożdży, 1 szklankę oleju i 1 szklankę ciepłego mleka
- Delikatnie wymieszać składniki łyżką.
- Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 2,5 godziny.
- Przełożyć ciasto do blaszki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu posypać owocami (opcjonalnie).
- Wstawić ciasto do zimnego piekarnika nagrzanego do 180°C z grzałką górną i dolną, bez termoobiegu i piec 40-45 minut.
- Przygotować lukier: wymieszać 1 szklankę cukru pudru z 2 łyżkami wody.
- Polać upieczone ciasto przygotowanym lukrem.
- Odstawić ciasto na kilkanaście minut, aby przestygło.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - szybki i prosty przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również