Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - szybki i prosty przepis

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to szybki i prosty przepis, który idealnie sprawdzi się dla wszystkich, którzy szukają pysznego i łatwego do przygotowania ciasta. Dzięki wykorzystaniu drożdży instant i krótkiemu czasowi przygotowania, w krótkim czasie można cieszyć się puszystym i aromatycznym ciastem drożdżowym, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiać 5 szklanek mąki pszennej do dużej miski.
  2. Roztrzepać 5 jajek, a następnie dodać do mąki.
  3. Dodać 1 szklankę cukru, 50 g rozdrobnionych drożdży, 1 szklankę oleju i 1 szklankę ciepłego mleka
  4. Delikatnie wymieszać składniki łyżką.
  5. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 2,5 godziny.
  6. Przełożyć ciasto do blaszki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzchu posypać owocami (opcjonalnie).
  8. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika nagrzanego do 180°C z grzałką górną i dolną, bez termoobiegu i piec 40-45 minut.
  9. Przygotować lukier: wymieszać 1 szklankę cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  10. Polać upieczone ciasto przygotowanym lukrem.
  11. Odstawić ciasto na kilkanaście minut, aby przestygło.
  12. Smacznego!
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - szybki i prosty przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - szybki i prosty przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up