Ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane

Ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane to pyszna i aromatyczna propozycja na deser lub słodkie śniadanie. Miękka, puszysta drożdżowa masa wypełniona słodkimi jabłkami, skropiona cynamonem i posypana cukrem sprawia, że to ciasto jest idealne do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proste w przygotowaniu, zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Doskonałe rozwiązanie na apetyczną przekąskę do popołudniowej herbaty.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiać przez sito 600 g mąki.
  2. Rozpuścić 8 g suchych drożdży w 400 ml ciepłego mleka.
  3. Dodać 4 łyżki cukru do mąki
  4. Wymieszać dokładnie.
  5. Dodać 2 jajka, 80 ml oleju roślinnego, 1/2 łyżeczki soli i 10 g proszku do pieczenia
  6. Dodać 1 łyżkę octu 9% i ponownie wymieszać.
  7. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj kolejne 100 g mąki.
  8. Połóż ciasto na stole i dodać 50 g masła
  9. Nasmarować miskę olejem roślinnym, umieścić ciasto w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, aż podwoi objętość.
  10. Podzielić ciasto na 2 części, a następnie każdą z nich na 8 równych części.
  11. Z każdej części formować kuleczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  13. Oddzielić żółtko od białka i dodać 2 łyżeczki mleka do żółtka
  14. Posypać kuleczki sezamem.
  15. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut.
  16. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  17. Można nadziewać tak przygotowane kuleczki różnymi dodatkami: dżemem, gotowanym mlekiem skondensowanym, pastą czekoladową, twarożkiem.
  18. Smacznego!
Ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up