Ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej

Ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego drożdżowego. Mąka orkiszowa nadaje mu lekko orzechowy smak i delikatną konsystencję. Ciasto jest puszyste i miękkie, idealne do podania z dżemem lub masłem. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Rozpuść świeże drożdże w ciepłym mleku z cukrem, dodaj mąkę i pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Mieszanie ciasta: W misie miksera wymieszaj mąkę, mleko, cukier, jajko, wyrośnięty rozczyn i sól
  3. Wyrastanie ciasta: Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę lub półtorej, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formowanie bułeczek: Podziel wyrośnięte ciasto na 12 części, dołóż cukier i maliny, formuj bułeczki i układaj na blaszce.
  5. Drugie wyrastanie: Pozostaw bułeczki do wyrośnięcia jeszcze raz, aż się zlepią.
  6. Pieczenie: Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut lub do zrumienienia
Ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up