Rustykalne ciasto drożdżowe z mąki pełnoziarnistej

Rustykalne ciasto drożdżowe z mąki pełnoziarnistej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Dzięki dodatkowi mąki pełnoziarnistej ma bardziej wyrazisty smak i lekko chrupiącą konsystencję. Idealne na śniadanie lub podwieczorek, doskonale komponując się z dżemem czy miodem. Proste w przygotowaniu, sprawi przyjemność wszystkim miłośnikom domowych wypieków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozczyn:
  2. Odstaw na 10 minut, aż rozczyn podwoi objętość.
  3. Ciasto:
  4. Wymieszaj przez 3-4 minuty.
  5. Kontynuuj wyrabianie przez kolejne 10 minut.
  6. Wyrośnięcie:
  7. Odstaw ciasto na 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.
  8. Formowanie:
  9. Uformuj kuleczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
  10. Drugie wyrośnięcie:
  11. Odstaw bułeczki do ponownego wyrośnięcia, aż się zlepią.
  12. Pieczenie:
  13. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem) na dolnej półce.
  14. Gotowość sprawdzaj obserwując kolor skórki.
  15. Po upieczeniu posyp bułeczki cukrem pudrem i studź je przed podaniem.
Rustykalne ciasto drożdżowe z mąki pełnoziarnistej

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Rustykalne ciasto drożdżowe z mąki pełnoziarnistej, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up