Naleśniki z serem i dżemem jagodowym

Naleśniki z serem i dżemem jagodowym to doskonała propozycja na szybkie i pyszne śniadanie lub deser. Delikatne naleśniki nadziewane serem twarogowym i słodkim dżemem jagodowym tworzą niezwykle apetyczne połączenie smaków. Sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno, doskonale komponując się z ulubioną herbatą lub kawą. Proste w przygotowaniu, będą świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennej kuchni.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodanym cukrem.
- Dodaj roztopione masło, wanilinę, sól oraz stopniowo mieszając podsypuj mąką, aby utworzyć ciasto.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Pozostaw ciasto na 90 minut, aby podwoiło objętość.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę, mieszając twaróg, cukier i białko.
- Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 9 części i uformuj z nich kulki.
- Układaj kulki na blasze do pieczenia, pozostawiając odstępy
- Po tym czasie, nałóż na wierzch ciasta kruszonkę.
- Pozostaw ciasta na kolejne 20 minut.
- Natrzyj wierzch żółtkiem wymieszanym z wodą.
- Piecz ciasta w temperaturze 200°C przez 20-25 minut.
- Po upieczeniu, posyp cukrem pudrem.
- Gotowe ciasta serwuj i delektuj się smakiem!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Naleśniki z serem i dżemem jagodowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również