Naleśniki z serem i dżemem jagodowym

Naleśniki z serem i dżemem jagodowym to doskonała propozycja na szybkie i pyszne śniadanie lub deser. Delikatne naleśniki nadziewane serem twarogowym i słodkim dżemem jagodowym tworzą niezwykle apetyczne połączenie smaków. Sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno, doskonale komponując się z ulubioną herbatą lub kawą. Proste w przygotowaniu, będą świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennej kuchni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodanym cukrem.
  2. Dodaj roztopione masło, wanilinę, sól oraz stopniowo mieszając podsypuj mąką, aby utworzyć ciasto.
  3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Pozostaw ciasto na 90 minut, aby podwoiło objętość.
  5. W międzyczasie przygotuj kruszonkę, mieszając twaróg, cukier i białko.
  6. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 9 części i uformuj z nich kulki.
  7. Układaj kulki na blasze do pieczenia, pozostawiając odstępy
  8. Po tym czasie, nałóż na wierzch ciasta kruszonkę.
  9. Pozostaw ciasta na kolejne 20 minut.
  10. Natrzyj wierzch żółtkiem wymieszanym z wodą.
  11. Piecz ciasta w temperaturze 200°C przez 20-25 minut.
  12. Po upieczeniu, posyp cukrem pudrem.
  13. Gotowe ciasta serwuj i delektuj się smakiem!
Naleśniki z serem i dżemem jagodowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Naleśniki z serem i dżemem jagodowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up