Ciasto Katarzynka z dżemem porzeczkowym

Ciasto Katarzynka z dżemem porzeczkowym to prosty i pyszny deser, który sprawi radość każdemu łasuchowi. Delikatne ciasto kruche, aromatyczny dżem porzeczkowy i chrupiąca kruszonka tworzą idealne połączenie smakowe. To doskonała propozycja na podwieczorek lub domową imprezę. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno - warto wypróbować ten przepis!
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
- W misce roztrzep jajka.
- Dodaj cukier, olejek waniliowy, olej roślinny i mleko, mieszając całość.
- Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, dokładnie mieszając składniki.
- Wysmaruj tortownicę o średnicy 20 cm masłem lub olejem.
- Wlej do formy tylko połowę przygotowanego ciasta, rozprowadź je równomiernie.
- Na rozłożone ciasto dodaj około 8 łyżeczek dżemu porzeczkowego i delikatnie wymieszaj wykałaczką, a następnie wlej resztę ciasta.
- Ponownie równomiernie rozprowadź ciasto.
- Umieść tortownicę w piekarniku nagrzanym do 175°C i piecz przez 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Posyp wierzch ciasta cukrem pudrem.
- Gotowe ciasto katarzynka z dżemem porzeczkowym jest gotowe do podania
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto Katarzynka z dżemem porzeczkowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również