Ciasto makowa panienka z brzoskwiniami

Ciasto makowa panienka z brzoskwiniami to pyszny deser, który zachwyci wszystkich miłośników makowych smaków. Delikatne ciasto, wilgotne od brzoskwiń, wzbogacone aromatem maku sprawia, że jest to idealna propozycja na słodki poczęstunek. Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie, a efekt końcowy naprawdę zachwycający.
Składniki
Przygotowanie
- BISZKOPT MAKOWY:
- Przesiać 150 g mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, dodać 150 g mielonego maku, wymieszać.
- W misie miksera ubić 6 białek, dodając szczyptę soli i stopniowo 150 g cukru.
- Dodać 6 żółtek stopniowo, miksować krótko.
- Delikatnie dodać suche składniki do masy jajecznej, wymieszać.
- Dodać 60 ml oleju roślinnego i wymieszać.
- Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut.
- Po upieczeniu ostudzić, przekroić na 2 blaty.
- KREM:
- Odciekać brzoskwinie z puszki na durszlaku.
- Rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny w 5 łyżkach wody, ostudzić.
- Ubijać 600 ml schłodzonej śmietany kremówki z 4 łyżkami cukru pudru.
- Dodać 250 g serek mascarpone, ponownie ubijać.
- Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
- Oddzielić 5 łyżek kremu, dodać odsączone brzoskwinie.
- SKŁADANIE I DEKORACJA:
- Nasączyć dolny blat biszkoptu sokiem z puszki.
- Nałożyć krem z kawałkami brzoskwin, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć sokiem.
- Na wierzch wylać resztę kremu, wyrównać.
- Polać roztopioną czekoladą lub inną dekoracją.
- Gotowe ciasto jest miękkie, lekko i delikatne w smaku.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto makowa panienka z brzoskwiniami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również