Ciasto makowe z kremem budyniowym

Ciasto makowe z kremem budyniowym to pyszna i aromatyczna kombinacja chrupiącego ciasta z dodatkiem ziaren maku i kremu budyniowego. Ten przepis jest idealny na słodki deser do kawy lub herbaty, który zaskoczy i zachwyci wszystkich gości swoim wyjątkowym smakiem i wyglądem.
Składniki
Przygotowanie
- W osobnym garnuszku odlej część mleka.
- Dodaj 2 opakowania budyniu śmietankowego, 4 łyżki cukru i 8 łyżek wiórków kokosowych do mleka w garnuszku.
- Zagotuj mleko w rondelku.
- Wlej rozmieszane budynie z wiórkami kokosowymi do gotującego się mleka.
- Gotuj i mieszaj aż budyń zgęstnieje, następnie przykryj go folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia.
- Ubij 6 białek z szczyptą soli i szklanką cukru na sztywno, dodaj 6 żółtek i miksuj na najniższych obrotach.
- Przesiej przez sito 200 g mąki tortowej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, dodaj 100 g suchego maku.
- Wyłóż dno blachy papierem do pieczenia, wylej ciasto, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.
- Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia, a w międzyczasie upraż na suchej patelni około 100 g płatków migdałowych.
- Przygotuj krem budyniowy: zmiksuj 200 g miękkiego masła z 2 łyżkami cukru pudru, a następnie dodawaj po łyżce budyń, miksując aż krem wchłonie cały budyń.
- Posmaruj ciasto kremem i schowaj je do lodówki na 1 godzinę.
- Po schłodzeniu udekoruj ciasto podprażonymi płatkami migdałowymi na wierzchu i wiórkami kokosowymi na bokach.
- Schłodzone ciasto schowaj na całą noc do lodówki.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto makowe z kremem budyniowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również