Ciasto makowe z kremem budyniowym

Ciasto makowe z kremem budyniowym to pyszna i aromatyczna kombinacja chrupiącego ciasta z dodatkiem ziaren maku i kremu budyniowego. Ten przepis jest idealny na słodki deser do kawy lub herbaty, który zaskoczy i zachwyci wszystkich gości swoim wyjątkowym smakiem i wyglądem.

Składniki

Przygotowanie

  1. W osobnym garnuszku odlej część mleka.
  2. Dodaj 2 opakowania budyniu śmietankowego, 4 łyżki cukru i 8 łyżek wiórków kokosowych do mleka w garnuszku.
  3. Zagotuj mleko w rondelku.
  4. Wlej rozmieszane budynie z wiórkami kokosowymi do gotującego się mleka.
  5. Gotuj i mieszaj aż budyń zgęstnieje, następnie przykryj go folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia.
  6. Ubij 6 białek z szczyptą soli i szklanką cukru na sztywno, dodaj 6 żółtek i miksuj na najniższych obrotach.
  7. Przesiej przez sito 200 g mąki tortowej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, dodaj 100 g suchego maku.
  8. Wyłóż dno blachy papierem do pieczenia, wylej ciasto, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.
  9. Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia, a w międzyczasie upraż na suchej patelni około 100 g płatków migdałowych.
  10. Przygotuj krem budyniowy: zmiksuj 200 g miękkiego masła z 2 łyżkami cukru pudru, a następnie dodawaj po łyżce budyń, miksując aż krem wchłonie cały budyń.
  11. Posmaruj ciasto kremem i schowaj je do lodówki na 1 godzinę.
  12. Po schłodzeniu udekoruj ciasto podprażonymi płatkami migdałowymi na wierzchu i wiórkami kokosowymi na bokach.
  13. Schłodzone ciasto schowaj na całą noc do lodówki.
Ciasto makowe z kremem budyniowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto makowe z kremem budyniowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up