Ciasto na pierogi z jagodami: pyszny i letni przysmak

Ciasto na pierogi z jagodami to idealny letni przysmak, który zachwyci wszystkich smakoszy. Delikatne ciasto, wypełnione soczystymi jagodami, przypomina o letnich dniach i smakuje wyjątkowo pysznie. To proste danie, które z pewnością zadowoli całą rodzinę podczas ciepłych dni.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj 2 szklanki mąki pszennej typ 500-550 z szczyptą soli.
  2. W rondelku rozpuść 1 pełną łyżkę masła w 3/4 szklanki gorącej wody.
  3. Stopniowo wlej rozpuszczone masło z wodą do mąki, cały czas mieszając, a następnie zagnieć ciasto.
  4. Zagnieć ciasto przez około 3 minuty, a następnie pozostaw je w spokoju na 30 minut.
  5. Po odpoczynku ciasta, zagnieć je jeszcze przez chwilę, a następnie podziel na 3-4 części.
  6. Rozwałkuj każdą część na grubość około 2 mm i wytnij kółka o średnicy 8 cm.
  7. W misce wymieszaj około 300 g czarnych jagód z 1-2 łyżkami cukru i mąki ziemniaczanej.
  8. Nałóż po łyżeczce farszu na środek każdego kółka ciasta i dokładnie sklej brzegi.
  9. Gotuj pierogi w dużym garnku z wrzącą wodą przez 2-3 minuty od momentu, gdy zaczną się gotować.
  10. Wyjmij pierogi z wody i podawaj na talerzu.
  11. Dla chętnych możesz dodać odrobinę śmietany do podania.
  12. Dodatkowe rady:
  13. Możesz podzielić jagody na partie i dodawać cukier tuż przed składaniem pierogów, aby uniknąć puszczania soku przez owoce.
  14. Dbaj o to, aby pierogi miały swoje miejsce w garnku podczas gotowania, aby się nie przyklejały do siebie.
  15. Możesz także użyć drewnianej łyżki do delikatnego mieszania pierogów podczas gotowania.
Ciasto na pierogi z jagodami: pyszny i letni przysmak

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto na pierogi z jagodami: pyszny i letni przysmak, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up