Ciasto zsiadłom mleku z dodatkiem kakao

Ciasto zsiadłom mleku z dodatkiem kakao to pyszne i łatwe do przygotowania ciasto, które zachwyca swoim intensywnym smakiem kakao i delikatną konsystencją. Składniki takie jak zsiadłe mleko, jajka, mąka, cukier i kakao mieszane są razem, a następnie pieczone do perfekcji. To idealna propozycja dla miłośników ciast o intensywnym smaku czekolady i miękkiej konsystencji.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  2. Wymieszaj 2 jajka z 60g cukru.
  3. Dodaj 1 łyżeczkę olejku waniliowego i 80ml oleju roślinnego, dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj 80ml mleka i ponownie wymieszaj.
  5. Stopniowo dodawaj 200g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli, mieszając ciągle, aż składniki się połączą.
  6. Wysmaruj tortownicę o średnicy 20cm masłem lub olejem.
  7. Wlej do formy połowę przygotowanego ciasta i rozprowadź równomiernie.
  8. Na rozłożone ciasto dodaj około 8 łyżeczek dżemu i za pomocą wykałaczki delikatnie wymieszaj go z ciastem.
  9. Następnie wlej resztę ciasta i rozprowadź je równomiernie.
  10. Umieść tortownicę w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 30 minut, aż ciasto będzie upieczone.
  11. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
  13. Gotowe! Smacznego!
Ciasto zsiadłom mleku z dodatkiem kakao

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto zsiadłom mleku z dodatkiem kakao, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up