Ciasto Rafaello z białą czekoladą - przepis bez konieczności pieczenia

Ciasto Rafaello z białą czekoladą to doskonały deser, który nie wymaga pieczenia. Składa się z kruchego spodu, kremowego nadzienia z serka mascarpone i białej czekolady oraz pysznej warstwy kuleczek inspirowanych klasycznymi pralinkami Rafaello. To prosty i szybki przepis, który zachwyci wszystkich miłośników słodkości.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuścić czekoladę gorzką w kawie
- Biszkopty ułożyć na dnie formy o wymiarach 20 cm x 26 cm.
- Skrobię rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier i cukier waniliowy
- Do masy dodać krem serowy, wiórki kokosowe i łyżkę kakao
- Jajka ubić, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Masę wylać na biszkopty, wyrównać wierzch.
- Wylać czekoladowo-kawową masę na masę serową
- Rozpuścić białą czekoladę w ciepłym mleku w kuchence mikrofalowej
- Ubijać śmietankę mikserem, dodając cukier waniliowy i kakao.
- Na schłodzone ciasto wyłożyć pianę z ubitej śmietany.
- Wierzch posypać startą czekoladą białą.
- Schłodzić w lodówce przez kolejne 10 minut przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto Rafaello z białą czekoladą - przepis bez konieczności pieczenia, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również