Smakowity przepis na pyszne ciasto śmietanowiec na kruchym cieście

Ciasto śmietanowiec na kruchym cieście to doskonała kombinacja delikatnego kremu śmietankowego i chrupiącego, kruchego spodu. Przepis ten zachwyca nie tylko prostotą wykonania, ale także wyjątkowym smakiem, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Doskonałe ciasto na każdą okazję!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:
  2. W dużej misce wymieszać 3 szklanki mąki pszennej, całą kostkę masła, 5 żółtek, pół szklanki cukru i 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  3. Zagnieść składniki, aż powstanie kruche ciasto.
  4. Wyłożyć 2/3 ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a resztę odłożyć na wierzch.
  5. Ugnieść ciasto palcami, a następnie wystawić do piekarnika na 8-10 minut do podpieczenia.
  6. Przygotowanie masy sernikowej:
  7. W misce zmiksować 3 duże śmietany 18% z budyniem śmietankowym.
  8. Z białek i 3/4 szklanki cukru ubić sztywną pianę.
  9. Dodać masę śmietanową stopniowo do piany, delikatnie mieszając na mniejszych obrotach miksera.
  10. Pieczenie:
  11. Wyjąć podpieczony spód z piekarnika.
  12. Wylać masę śmietanową na podpieczony spód.
  13. Posypać wierzch kruszonką z odłożonej części ciasta.
  14. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, grzanie góra-dół, przez 35 minut.
  15. Po 35 minutach wyłączyć górę piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
  16. Podanie:
  17. Wystudzić ciasto, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc w chłodnym miejscu.
  18. Smakuje jak tradycyjny sernik, choć bazuje głównie na śmietanie.
  19. Gotowe! Aby upewnić się, że przepis jest kompletny, sprawdziłabym dodatkowe informacje zawarte w opisie do filmu na kanale Bez Presji.
Smakowity przepis na pyszne ciasto śmietanowiec na kruchym cieście

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Smakowity przepis na pyszne ciasto śmietanowiec na kruchym cieście, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up