Ciasto z delikatnymi dodatkami na chrupkim spodzie

Ciasto z delikatnymi dodatkami na chrupkim spodzie to pyszna i kusząca kombinacja różnorodnych smaków. Chruchający spód stanowi doskonałe uzupełnienie delikatnych dodatków, tworząc harmonijną całość. To doskonała propozycja dla miłośników słodkości, którzy chcą spróbować czegoś nieco niekonwencjonalnego i wyjątkowego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu) lub 165°C (z termoobiegiem).
  2. Przygotuj blachę o wymiarach 24 x 35 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Biszkopt ciemny:
  4. Ubij 3 białka na sztywno, dodaj 4 łyżki cukru i kontynuuj ubijanie około 5 minut.
  5. Wymieszaj 3 łyżki mąki pszennej, łyżkę kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  6. Połącz ubite białka z żółtkami, a następnie stopniowo dodawaj suche składniki, delikatnie mieszając.
  7. Wyłóż ciasto na dno blaszki.
  8. Biszkopt różowy:
  9. Powtórz kroki dla biszkoptu ciemnego, dodając dodatkowo 1 łyżkę budyniu wiśniowego i barwnik różowy (opcjonalnie).
  10. Wyłóż ciasto na ciemnym biszkopcie.
  11. Biszkopt jasny:
  12. Powtórz kroki dla biszkoptu ciemnego, pomijając kakao.
  13. Wyłóż ciasto na biszkopcie różowym.
  14. Beza:
  15. Ubij 4 pozostałe białka na sztywno, dodaj 3 pełne łyżki cukru pudru i miksuj przez 1-2 minuty.
  16. Dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i krótko wymieszaj.
  17. Wyłóż bezę na wierzch ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  18. Piecz całość przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  19. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
  20. Galaretki:
  21. Rozpuść galaretki truskawkową i agrestową w gorącej wodzie, odstaw do wystudzenia.
  22. Krem truskawkowy:
  23. Ubij 1 szklankę schłodzonej śmietanki 36% na sztywno, dodaj wystudzoną galaretkę agrestową.
  24. Wylej na jeden blat biszkoptu i ułóż ciastka.
  25. Krem truskawkowy:
  26. Ubij drugą szklankę śmietanki 36% na sztywno, dodaj galaretkę truskawkową, wymieszaj i wylej na warstwę delicji.
  27. Przykryj drugim blatem biszkoptu i wstaw do lodówki.
  28. Polewa:
  29. Podgrzej masło, cukier puder i wodę.
  30. Dodaj mleko w proszku, wymieszaj.
  31. Wylej większość polewy na ciasto.
  32. Dodaj kakao do reszty polewy, wymieszaj i wylej na ciasto, tworząc wzory.
  33. Pozwól ciastu zastygnąć w lodówce.
  34. Gotowe! Smacznego!
Ciasto z delikatnymi dodatkami na chrupkim spodzie

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z delikatnymi dodatkami na chrupkim spodzie, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up