Ciasto z jabłkami i cynamonem

Ciasto z jabłkami i cynamonem to doskonała propozycja na jesienne popołudnie. Delikatne i puszyste ciasto, udekorowane plasterkami jabłek i aromatyczną cynamonową nutą, zachwyci każde podniebienie. Idealne do kawy lub herbaty, sprawi, że jesienne popołudnie stanie się jeszcze bardziej przyjemne.
Składniki
Przygotowanie
- Nastawić piekarnik na 180 stopni C (góra-dół) i wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia.
- Wymieszać w misce 240 g mąki pszennej tortowej, pół łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 szklanki cukru.
- W innej misce zmieszać 2 jajka, pół szklanki oleju i 1 szklankę jogurtu naturalnego.
- Podzielić suche składniki na pół, dodać półtorej łyżeczki cynamonu do jednej części i wymieszać.
- Podzielić składniki mokre na pół i dodać masę kajmakową do mieszanki z cynamonem.
- Pokroić półtora jabłka na kostki.
- Układać warstwami ciasto: jasne, ciemne, jabłka.
- Posypać wierzch ciasta odrobiną cukru trzcinowego.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, można posmarować ciepłe ciasto odrobiną masy kajmakowej.
- Pozostawić ciasto do przestygnięcia, a następnie pokroić.
- Można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier zamiast masy kajmakowej.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z jabłkami i cynamonem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz


Zalecamy również