Ciasto z jabłkami i cynamonem

Ciasto z jabłkami i cynamonem to doskonała propozycja na jesienne popołudnie. Delikatne i puszyste ciasto, udekorowane plasterkami jabłek i aromatyczną cynamonową nutą, zachwyci każde podniebienie. Idealne do kawy lub herbaty, sprawi, że jesienne popołudnie stanie się jeszcze bardziej przyjemne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni C (góra-dół) i wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia.
  2. Wymieszać w misce 240 g mąki pszennej tortowej, pół łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 szklanki cukru.
  3. W innej misce zmieszać 2 jajka, pół szklanki oleju i 1 szklankę jogurtu naturalnego.
  4. Podzielić suche składniki na pół, dodać półtorej łyżeczki cynamonu do jednej części i wymieszać.
  5. Podzielić składniki mokre na pół i dodać masę kajmakową do mieszanki z cynamonem.
  6. Pokroić półtora jabłka na kostki.
  7. Układać warstwami ciasto: jasne, ciemne, jabłka.
  8. Posypać wierzch ciasta odrobiną cukru trzcinowego.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika, można posmarować ciepłe ciasto odrobiną masy kajmakowej.
  11. Pozostawić ciasto do przestygnięcia, a następnie pokroić.
  12. Można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier zamiast masy kajmakowej.
  13. Gotowe! Smacznego!
Ciasto z jabłkami i cynamonem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z jabłkami i cynamonem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up