Ciasto z jogurtu greckiego i galaretki

Ciasto z jogurtu greckiego i galaretki to pyszna i orzeźwiająca propozycja na deser. Połączenie delikatnego smaku jogurtu greckiego z kolorową galaretką tworzy niebanalną kompozycję smakową. To lekka i łatwa w przygotowaniu słodka przekąska, która doskonale sprawdzi się na letnie przyjęcia lub rodzinne spotkania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozdrobnienie herbatników: Rozdrabniamy 160 g herbatników na drobne kawałki, dodajemy 100 g roztopionego masła i miksujemy, aż powstanie konsystencja mokrego piasku.
  2. Przygotowanie spodu: Wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm papierem do pieczenia
  3. Przygotowanie galaretek: W misce wsypujemy 3 galaretki truskawkowe i zalewamy je dwiema szklankami wrzątku
  4. Przygotowanie owoców: Pokrajamy 400 g truskawek na kawałki.
  5. Przygotowanie masy jogurtowej: W misce łączymy po 350 g jogurtu truskawkowego z przestudzonymi 3 galaretkami z żelatyną, mieszając delikatnie aż masa zacznie tężeć
  6. Składanie ciasta: Na schłodzony spód z herbatników wylewamy masę jogurtową
  7. Dodanie owoców i ostatniej galaretki: Po tym czasie wykładamy na wierzch ciasta pokrojone truskawki i zalewamy ostatnią wystudzoną galaretką
  8. Podanie: Po wystygnięciu ciasta z tortownicy można je wyjąć, pokroić i podać.
Ciasto z jogurtu greckiego i galaretki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z jogurtu greckiego i galaretki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up