Ciasto z kremem karpatkowym i galaretką - pyszna i efektowna deserowa kompozycja

Ciasto z kremem karpatkowym i galaretką to wyjątkowy deser, który zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Delikatne ciasto przełożone kremem budyniowym i galaretką to idealne połączenie słodyczy, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Dodatkowo, efektowna prezentacja tego ciasta sprawi, że będzie ono doskonałą propozycją na specjalne okazje i przyjęcia.
Składniki
Przygotowanie
- W małym garnuszku podgrzewamy szklankę mleka (250 ml) i dodajemy 3 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g).
- W dużym garnku zagotowujemy 750 ml mleka z dodatkiem 8 łyżek cukru.
- Rozrabiamy budynie we wcześniej podgrzanym mleku.
- Gdy mleko z cukrem zagotuje, dodajemy rozrobiony budyń i gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
- Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią spożywczą i studzimy.
- Rozrabiamy 3 galaretki w 1 litrze wody i studzimy aż lekko się zacznie tężeć.
- Ucieramy 200 g masła i stopniowo dodajemy łyżkami schłodzonego budyniu, aż utworzy się krem.
- Wykładamy jasne herbatniki na dno blaszki 25x35 cm.
- Nakładamy przygotowany krem budyniowy, następnie kolejną warstwę herbatników.
- Blaszkę wkładamy do lodówki na około pół godziny.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na pokrojone truskawki.
- Wykładamy masę truskawkową na wcześniej przygotowane ciasto.
- Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby herbatniki zmiękły.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z kremem karpatkowym i galaretką - pyszna i efektowna deserowa kompozycja, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również