Ciasto z mascarpone i kajmakiem

Ciasto z mascarpone i kajmakiem to pyszny i kremowy deser, który zachwyci wszystkich amatorów słodkości. Delikatne ciasto połączone z kremowym mascarpone i słodkim kajmakiem tworzy idealną kombinację smakową. Proste w przygotowaniu, idealne na specjalne okazje i spotkania z rodziną oraz przyjaciółmi. Doskonały wybór dla miłośników słodkości!

Składniki

Przygotowanie

  1. W misie wsypać 2 łyżki cukru pudru, dodać 500 g sera mascarpone i 400 ml śmietanki 30-36%, wszystko ubijać na gęstą masę.
  2. Pod koniec ubijania dodać 2 usztywniacze do śmietany lub żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, krótko miksować, aż masa będzie gotowa.
  3. Przygotować blaszkę o wymiarach 26x26 cm i wyłożyć pierwszą warstwę herbatników kakaowych.
  4. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu śmietanowego, potem kolejną warstwę herbatników, puszkę masy kajmakowej i równomiernie rozsmarować.
  5. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, drugą połowę kremu śmietanowego.
  6. Namoczyć podłużne biszkopty w mleku, ułożyć je na cieście.
  7. Do garnuszka włożyć 50 g pokruszonej czekolady i łyżkę mleka, podgrzewać, aż czekolada stanie się płynna i jednolita.
  8. Wlać czekoladę do woreczka strunowego, zrobić wzorek na cieście.
  9. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej całą noc.
Ciasto z mascarpone i kajmakiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z mascarpone i kajmakiem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up