Ciasto z ptasim mleczkiem - prosty przepis bez konieczności pieczenia

Ciasto z ptasim mleczkiem to pyszny deser, który można przygotować bez użycia piekarnika. Składa się z delikatnego biszkoptu nasączonego kawą, warstwy kremu z ptasim mleczkiem i bitej śmietany. Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyca smakiem i wyglądem. Idealne na letnie dni i jako deser na specjalne okazje.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj formę lub pojemnik, wyłóż go folią spożywczą, a następnie ułóż na dnie herbatniki.
- Do misy miksera wlej 250 ml wrzącej wody, dodaj 2 galaretki cytrynowe i 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- Ubijaj galaretkę mikserem na najwyższych obrotach przez około 10-15 minut, aż stanie się jaśniejsza i gęstsza
- Wyłóż gotową piankę na herbatniki, wyrównaj powierzchnię, a następnie przykryj drugą warstwą herbatników.
- Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść pół tabliczki mlecznej czekolady wraz z 2 łyżkami mleka
- Opcjonalnie udekoruj deser białą czekoladą.
- Wstaw deser do lodówki na kilka godzin, aż herbatniki zmiękną.
- Wyjmij ciasto z lodówki, wyjmij je z formy razem z folią, odetnij folię i pokrój ciasto na kawałki.
- Podawaj i smaczego!
- Dodatkowo można podać sugerowane udekorowanie białą czekoladą.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z ptasim mleczkiem - prosty przepis bez konieczności pieczenia, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również