Ciasto z rabarbarem i galaretką

Ciasto z rabarbarem i galaretką to pyszne i owocowe połączenie, które doskonale sprawdzi się na letnie przyjęcia i spotkania rodzinne. Mięciutkie ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru, przykryte warstwą aromatycznej galaretki, zachwyci nie tylko fanów słodkości. Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.
Składniki
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj 1 pełną szklankę mąki typu 450-550, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru i 100 g zimnego masła pokrojonego drobno
- W międzyczasie przygotuj bezę: Ubij 3 białka z szczyptą soli na sztywno
- Pokrojony rabarbar wrzuć na patelnię z pół szklanki cukru i duś przez 10 minut, aż rabarbar zmięknie
- Rozwałkuj schłodzone ciasto i przełóż do formy, upiecz przez 20 minut w temperaturze 200°C
- Na wystudzony spód wlej tężejącą galaretkę z rabarbarem i wstaw do lodówki, aby galaretka zastygła.
- Ubij 500 g śmietanki 36% i 250 g mascarpone ze 3 pełnymi łyżkami cukru i odrobiną ekstraktu waniliowego
- Ciasto wstaw ponownie do lodówki na 2-3 godziny, a następnie pokrój na porcje i podawaj
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z rabarbarem i galaretką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również