Ciasto z rabarbarem i galaretką

Ciasto z rabarbarem i galaretką to pyszne i owocowe połączenie, które doskonale sprawdzi się na letnie przyjęcia i spotkania rodzinne. Mięciutkie ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru, przykryte warstwą aromatycznej galaretki, zachwyci nie tylko fanów słodkości. Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj 1 pełną szklankę mąki typu 450-550, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru i 100 g zimnego masła pokrojonego drobno
  2. W międzyczasie przygotuj bezę: Ubij 3 białka z szczyptą soli na sztywno
  3. Pokrojony rabarbar wrzuć na patelnię z pół szklanki cukru i duś przez 10 minut, aż rabarbar zmięknie
  4. Rozwałkuj schłodzone ciasto i przełóż do formy, upiecz przez 20 minut w temperaturze 200°C
  5. Na wystudzony spód wlej tężejącą galaretkę z rabarbarem i wstaw do lodówki, aby galaretka zastygła.
  6. Ubij 500 g śmietanki 36% i 250 g mascarpone ze 3 pełnymi łyżkami cukru i odrobiną ekstraktu waniliowego
  7. Ciasto wstaw ponownie do lodówki na 2-3 godziny, a następnie pokrój na porcje i podawaj
Ciasto z rabarbarem i galaretką

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z rabarbarem i galaretką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up