Ciasto z rabarbarem i pianką

Ciasto z rabarbarem i pianką to idealny deser na wiosenny wieczór. Soczysty rabarbar w połączeniu z delikatną pianką tworzą wyjątkowy kontrast smaków. Przygotowanie tego przepisu nie jest trudne, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich gości. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- W misce umieścić 5 żółtek, dodać 250 g masła pokrojonego na mniejsze części, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2,5 szklanki mąki pszennej
- Podzielić ciasto na dwie części (70% i 30%)
- Wyciągnąć większą część ciasta z lodówki, wykleić nią dno blaszki o wymiarach 33x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia
- Ubijać 5 białek na sztywno, dodając partiami łyżkami 1 szklankę cukru i miksując po każdym dodaniu cukru
- Dodać pół szklanki oleju do pianki z białek, miksować krótko na wolnych obrotach.
- Na ostudzone ciasto wyłożyć piankę budyniową, wyrównując ją delikatnie szpatułką
- Ścierać mniejszą część ciasta (którą miało się w zamrażalniku) na tarce bezpośrednio na ciasto.
- Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika (190 stopni, góra-dół, bez termoobiegu) i piec około 40 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z rabarbarem i pianką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również