Ciasto z rabarbarem i pianką

Ciasto z rabarbarem i pianką to idealny deser na wiosenny wieczór. Soczysty rabarbar w połączeniu z delikatną pianką tworzą wyjątkowy kontrast smaków. Przygotowanie tego przepisu nie jest trudne, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich gości. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce umieścić 5 żółtek, dodać 250 g masła pokrojonego na mniejsze części, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2,5 szklanki mąki pszennej
  2. Podzielić ciasto na dwie części (70% i 30%)
  3. Wyciągnąć większą część ciasta z lodówki, wykleić nią dno blaszki o wymiarach 33x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Ubijać 5 białek na sztywno, dodając partiami łyżkami 1 szklankę cukru i miksując po każdym dodaniu cukru
  5. Dodać pół szklanki oleju do pianki z białek, miksować krótko na wolnych obrotach.
  6. Na ostudzone ciasto wyłożyć piankę budyniową, wyrównując ją delikatnie szpatułką
  7. Ścierać mniejszą część ciasta (którą miało się w zamrażalniku) na tarce bezpośrednio na ciasto.
  8. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika (190 stopni, góra-dół, bez termoobiegu) i piec około 40 minut, aż ciasto się zarumieni.
  9. Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
  10. Smacznego!
Ciasto z rabarbarem i pianką

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z rabarbarem i pianką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up