Ciasto z rabarbarem na maślance

Ciasto z rabarbarem na maślance to pyszny i prosty w przygotowaniu deser, którego głównym składnikiem jest świeży rabarbar. Dzięki dodatkowi maślanki jest puszyste i lekko kwaśne, idealne na letnie popołudnie z kawą lub herbatą. Ciasto świetnie komponuje się zarówno z lodami, jak i bitą śmietaną. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- W misce utrzeć jajka z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Dodać olej, maślankę oraz przesianą mąkę z proszkiem do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć masę do blachy o wymiarach 40 na 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch ciasta ułożyć pokrojony rabarbar (ok
- Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-55 minut (góra-dół).
- Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia.
- Opcjonalnie polewać lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i wody lub posypać cukrem pudrem.
- Zapraszam do spróbowania tego pysznego ciasta z rabarbarem!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z rabarbarem na maślance, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również