Ciasto z rabarbarem na maślance

Ciasto z rabarbarem na maślance to pyszny i prosty w przygotowaniu deser, którego głównym składnikiem jest świeży rabarbar. Dzięki dodatkowi maślanki jest puszyste i lekko kwaśne, idealne na letnie popołudnie z kawą lub herbatą. Ciasto świetnie komponuje się zarówno z lodami, jak i bitą śmietaną. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce utrzeć jajka z cukrem na jasną i puszystą masę.
  2. Dodać olej, maślankę oraz przesianą mąkę z proszkiem do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.
  3. Przełożyć masę do blachy o wymiarach 40 na 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojony rabarbar (ok
  5. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-55 minut (góra-dół).
  6. Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia.
  7. Opcjonalnie polewać lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i wody lub posypać cukrem pudrem.
  8. Zapraszam do spróbowania tego pysznego ciasta z rabarbarem!
Ciasto z rabarbarem na maślance

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z rabarbarem na maślance, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up