Ciasto ze śliwkami i budyniem: Kruche ciasto z soczystymi śliwkami i aromatycznym budyniem

Ciasto ze śliwkami i budyniem to smaczna i aromatyczna kombinacja kruchego ciasta z soczystymi śliwkami i kremowym budyniem. Połączenie słodyczy owoców ze smakiem wanilii sprawia, że ten deser doskonale nadaje się na letnie popołudnie przy filiżance herbaty. Prostota przygotowania oraz wyjątkowy smak sprawiają, że ciasto z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Składniki
Przygotowanie
- Wymieszaj 2 i pół szklanki mąki pszennej, szczyptę soli, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany i pół szklanki oleju, aby uzyskać ciasto.
- Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Pokrój 60 dag śliwek na pół, usuń pestki i rozłóż na cieście.
- Rozprowadź równomiernie budyń na śliwkach na cieście.
- Włóż ciasto do lodówki, aby się schłodziło, podczas gdy gotujesz budyń.
- Gotuj budyń na mleku, dodając cukier, a następnie rozprowadź go równomiernie na cieście.
- Posyp ciasto płatkami migdałowymi i piecz około 50 minut w 170 stopniach, sprawdzając suchym patyczkiem.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do schłodzenia
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto ze śliwkami i budyniem: Kruche ciasto z soczystymi śliwkami i aromatycznym budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również