Cukinia faszerowana kurczakiem i ryżem

Cukinia faszerowana kurczakiem i ryżem to smaczne danie, które łączy ze sobą chrupiącą cukinię z soczystym kurczakiem i aromatycznym ryżem. Wypełniona mieszaniną mięsa kurczaka, ryżu, warzyw i przypraw, każdy kęs to połączenie intensywnych smaków i tekstur. Proste w przygotowaniu, idealne na lekki obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso mielone wołowo-wieprzowe, doprawić solą i pieprzem.
  2. Wydrążyć cukinie, pokroić je na pół i wyciąć gniazda nasienne.
  3. Dodać wydrążony miąższ cukinii do mięsa na patelni, długo dusić razem.
  4. Dodać pomidory pelati, odrobinę wody, słodką paprykę, curry i dusić aż wszystko się dobrze zredukuje.
  5. Doprawić farsz odrobiną śmietanki, dodać ugotowaną fasolę, dusić razem.
  6. Przygotować sos z oliwy, soku z cytryny i świeżej mięty do podania.
  7. Na dno naczynia wlać gorący sos, ułożyć wyciągnięte cukinie i je nadziać przygotowanym mięsem.
  8. Posypać startym serem Grana Padano.
  9. Piec w mocnym piekarniku (190°C) przez 20-25 minut, tak aby cukinie były chrupiące al dente.
  10. Podawać posypane świeżo posiekaną miętą i sosem z oliwy
  11. Dodatkowe kroki (opcjonalne):
  12. Udekorować danie według własnego uznania.
  13. Udostępnić zdjęcie dania na Instagramie z hasztagiem #KuchniaLidla.
Cukinia faszerowana kurczakiem i ryżem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Cukinia faszerowana kurczakiem i ryżem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up