Cukinia z fetą i pomidorami - przepis

Cukinia z fetą i pomidorami to szybki i prosty przepis na lekki posiłek lub zdrową przekąskę. Cukinia jest duszona z pomidorami i przyprawami, a na koniec posypana kawałkami sera feta. Danie to jest pełne smaku i idealne na lekki obiad czy kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój 2 cukinie na plastry i posól
- Pokrój 2 duże ziemniaki oraz 1 marchewkę i 2 papryki.
- Posiekaj 1 cebulę oraz szczypiorek.
- Po 15 minutach od parzenia cukinii odcedź wodę z nich.
- Odstaw ziemniaki na 10 minut i następnie usuń wodę z nich.
- W rondlu podsmaż cebulę na oliwie, dodaj marchewkę i paprykę, wymieszaj.
- Dodaj cukinię, a po chwili kukurydzę i posiekany szczypiorek
- Wbij 2 jajka do warzyw, dodaj sól, pieprz i mąkę stopniowo, mieszając.
- Dodaj 200 g sera i wymieszaj.
- Przełóż całą masę do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
- Po upieczeniu, dodaj 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiego, posiekany czosnek oraz posiekany koper.
- Gotuj przez kolejne 10 minut.
- Posyp potrawę posiekanym koperkiem lub pietruszką przed podaniem.
- Zapiekankę z cukinii, serem i warzywami podawaj ciepłą
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Cukinia z fetą i pomidorami - przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również