Cukinia z fetą i pomidorami - przepis

Cukinia z fetą i pomidorami to szybki i prosty przepis na lekki posiłek lub zdrową przekąskę. Cukinia jest duszona z pomidorami i przyprawami, a na koniec posypana kawałkami sera feta. Danie to jest pełne smaku i idealne na lekki obiad czy kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 2 cukinie na plastry i posól
  2. Pokrój 2 duże ziemniaki oraz 1 marchewkę i 2 papryki.
  3. Posiekaj 1 cebulę oraz szczypiorek.
  4. Po 15 minutach od parzenia cukinii odcedź wodę z nich.
  5. Odstaw ziemniaki na 10 minut i następnie usuń wodę z nich.
  6. W rondlu podsmaż cebulę na oliwie, dodaj marchewkę i paprykę, wymieszaj.
  7. Dodaj cukinię, a po chwili kukurydzę i posiekany szczypiorek
  8. Wbij 2 jajka do warzyw, dodaj sól, pieprz i mąkę stopniowo, mieszając.
  9. Dodaj 200 g sera i wymieszaj.
  10. Przełóż całą masę do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
  11. Po upieczeniu, dodaj 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiego, posiekany czosnek oraz posiekany koper.
  12. Gotuj przez kolejne 10 minut.
  13. Posyp potrawę posiekanym koperkiem lub pietruszką przed podaniem.
  14. Zapiekankę z cukinii, serem i warzywami podawaj ciepłą
Cukinia z fetą i pomidorami - przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Cukinia z fetą i pomidorami - przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up