Smażony makaron z mięsem mielonym i warzywami in spirala smaków wschodu

Smażony makaron z mięsem mielonym i warzywami to aromatyczne danie inspirowane kuchnią wschodnią, które zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Połączenie chrupiącego makaronu spiralnego z pikantnym mięsem mielonym i świeżymi warzywami sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Smak wschodnich przypraw delikatnie podkreśla bogactwo smaku potrawy, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. Łatwy w przygotowaniu, ten smażony makaron z mięsem i warzywami idealnie nadaje się na szybki obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę w długie paski o długości około 2 cali, oddzielając białe i zielone części.
  2. Rozgnieść 5 ząbków czosnku i posiekać drobno.
  3. Zetrzeć niewielki kawałek imbiru (około 2 i pół łyżeczki).
  4. Przygotować sos, mieszając 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę sosu ostrygowego, 1 łyżeczkę bulionu drobiowego, pół łyżeczki ciemnego sosu sojowego, 1 łyżkę syropu kukurydzianego, 2 łyżki wina ryżowego xiaoxing, kilka szczypt czarnego pieprzu, 5 łyżek wody, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej.
  5. W rondlu lub patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać 500 g mięsa mielonego i smażyć przez 7-8 minut, rozdrabniając na mniejsze kawałki.
  6. Oddzielić mięso z patelni i odstawić.
  7. Dodać do tej samej patelni 2 łyżki oleju, białe części cebuli, czosnek, imbir i smażyć przez około minutę.
  8. Następnie dodać grubsze części zielonych części cebuli i pokrojone w paski chili, smażyć przez kolejne 30 sekund.
  9. Wlać sos i gotować przez minutę.
  10. Dodać mięso z powrotem i smażyć przez minutę.
  11. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe zielone części cebuli, pół łyżeczki oleju sezamowego, wymieszać.
  12. Podawać z ryżem, posypując wierzch posiekanym chili, jeśli to konieczne.
Smażony makaron z mięsem mielonym i warzywami in spirala smaków wschodu

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Smażony makaron z mięsem mielonym i warzywami in spirala smaków wschodu, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up