Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami

Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami to smaczna i zdrowa propozycja na lekki posiłek. Dzięki wykorzystaniu mięsa z indyka oraz dużej ilości warzyw, danie jest bogate w składniki odżywcze, a zarazem niskokaloryczne. Pulpety można podać z sałatką, kaszą lub pieczywem, tworząc zbilansowany i sycący posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- W misce rozdrabniamy mięso z indyka.
- Dodajemy jajo i namoczoną oraz zmieloną kajzerkę.
- Dodajemy posiekaną włoszczyznę i koperek, oraz czosnek, sól, pieprz, biały mielony pieprz, oraz ewentualnie inne przyprawy takie jak kardamon i cynamon.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Na desce rozsmarowujemy odrobinę oleju i formujemy pulpeciki większe niż orzech włoski.
- Gotujemy wywar z włoszczyzny i kopru, dodajemy pulpeciki i gotujemy 10-12 minut.
- W innym naczyniu rozrobimy bulion z mąką i śmietanką i dodajemy do gotującego się wywaru.
- Doprawiamy sos solą, pieprzem, octem spirytusowym, suszonym majerankiem.
- Dodajemy kostkę masła, mieszamy aż się rozpuści.
- Na koniec dodajemy posiekany koper i podgrzewamy 2 minuty.
- Podajemy pulpety z sosem i koperkiem, np
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również