Drożdżówka z budyniem i truskawkami - przepis i wartość kaloryczna

Drożdżówka z budyniem i truskawkami to pyszne i puszyste wypieki, idealne na letnie popołudnie. Połączenie wilgotnego ciasta drożdżowego z kremowym budyniem i świeżymi truskawkami sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wartość kaloryczna tego wypieku zależy od wielkości porcji i dodatków, ale średnio wynosi około 300-400 kcal na kawałek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozczyn:
  2. Rozpuść 25 g świeżych drożdży i 1 łyżeczkę cukru w ⅓ szklanki ciepłego mleka.
  3. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  4. Ciasto drożdżowe:
  5. Miksuj składniki przez 3-4 minuty.
  6. Dodaj rozpuszczone i przestudzone 100 g masła, kontynuuj wyrabianie przez kolejne 10 minut.
  7. Odstaw ciasto na godzinę, półtorej do wyrośnięcia.
  8. Formowanie i wyrośnięcie:
  9. Wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę, podziel je na 12 części.
  10. Pozwól ciastu wyrosnąć.
  11. Piekarnik:
  12. Nagrzej piekarnik do 100°C, wstaw ciasto na 15 minut, następnie wyłącz piekarnik.
  13. Możesz skrócić czas pieczenia w zależności od piekarnika.
  14. Dekoracja i podanie:
  15. Po upieczeniu posmaruj wierzch ciasta mlekiem, posyp płatkami migdałów.
  16. Ostudź ciasto, posyp cukrem pudrem.
  17. Gotowe! Smacznego!
Drożdżówka z budyniem i truskawkami - przepis i wartość kaloryczna

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Drożdżówka z budyniem i truskawkami - przepis i wartość kaloryczna, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up