Dżem z aronii z jabłkiem

Dżem z aronii z jabłkiem to pyszna i zdrowa przekąska, która doskonale sprawdzi się na kanapkach, naleśnikach czy do herbaty. Połączenie wyrazistego smaku aronii z delikatną słodyczą jabłka daje niepowtarzalny aromat i konsystencję. Przygotowanie tego dżemu jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuścić 350 g cukru w 300 ml wody, doprowadzając do zagotowania.
  2. Dodać mrożoną aronię do gotującego się syropu i gotować przez 30-40 minut na średnim ogniu.
  3. Odstawić aronię na godzinę lub dwie.
  4. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i gruszki do aronii.
  5. Gotować mieszankę bez przykrycia aż owoce się rozpadną, około pół godziny.
  6. Sprawdzić stopień rozpadu owoców i gotować dłużej, jeśli konieczne.
  7. Odstawić gotowany dżem na całą noc.
  8. Następnego dnia zagotować dżem, dodając sok z cytryny.
  9. Mieszać cały czas, doprowadzając dżem do odpowiedniej gęstości.
  10. Nałożyć gorący dżem do słoiczków.
  11. Przechowywać dżem w słoikach, odwracając je do góry dnem po ostygnięciu.
Dżem z aronii z jabłkiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dżem z aronii z jabłkiem, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up