Dżem z aronii z jabłkiem

Dżem z aronii z jabłkiem to pyszna i zdrowa przekąska, która doskonale sprawdzi się na kanapkach, naleśnikach czy do herbaty. Połączenie wyrazistego smaku aronii z delikatną słodyczą jabłka daje niepowtarzalny aromat i konsystencję. Przygotowanie tego dżemu jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuścić 350 g cukru w 300 ml wody, doprowadzając do zagotowania.
- Dodać mrożoną aronię do gotującego się syropu i gotować przez 30-40 minut na średnim ogniu.
- Odstawić aronię na godzinę lub dwie.
- Dodać pokrojone w kostkę jabłka i gruszki do aronii.
- Gotować mieszankę bez przykrycia aż owoce się rozpadną, około pół godziny.
- Sprawdzić stopień rozpadu owoców i gotować dłużej, jeśli konieczne.
- Odstawić gotowany dżem na całą noc.
- Następnego dnia zagotować dżem, dodając sok z cytryny.
- Mieszać cały czas, doprowadzając dżem do odpowiedniej gęstości.
- Nałożyć gorący dżem do słoiczków.
- Przechowywać dżem w słoikach, odwracając je do góry dnem po ostygnięciu.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dżem z aronii z jabłkiem, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również