Enchilada z kurczakiem i pieczarkami

Enchilada z kurczakiem i pieczarkami to smaczne danie hiszpańskiej kuchni, które składa się z tortilli nadzianej soczystym kurczakiem, pieczarkami i aromatycznymi przyprawami. Całość jest następnie zrolowana, polana sosem pomidorowym i zapieczona w piekarniku z dodatkiem sera. Danie to idealnie nadaje się na obiad lub kolację, zachwycając nie tylko wyrazistym smakiem, ale także aromatem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy tomatillos i papryczki serrano przez około 5 minut.
  2. Smażymy tortille kukurydziane przez 30 sekund z każdej strony.
  3. Blendujemy razem: śmietanę, krem grzybowy, natkę kolendry, tomatillos i papryczki serrano
  4. Dodajemy drugie opakowanie kremu grzybowego do sosu, nie blendując, żeby zachować kawałki grzybów
  5. Układamy warstwę sosu na dnie naczynia, następnie nadziewamy tortille farszem z sera, kurczaka i sosu
  6. Posypujemy wierzch zapiekanki dodatkowym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 350 stopni przez około 30 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
  7. Podajemy posypane posiekaną kolendrą lub poszatkowanymi szczypiorami
  8. Gotowe enchilady z kurczakiem i pieczarkami są gotowe do podania! Smacznego!
Enchilada z kurczakiem i pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Enchilada z kurczakiem i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up