Filet z kurczaka pod pierzynką z pieczarkami

Filet z kurczaka pod pierzynką z pieczarkami to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Soczysty filet z kurczaka przykryty chrupiącą pierzynką z grzybów pieczarek to połączenie smaków, którego nie można się oprzeć. Prosty w przygotowaniu, ale równocześnie elegancki i aromatyczny, ten przepis z pewnością zachwyci Twoich gości.
Składniki
Przygotowanie
- Wymyć i osuszyć filety z kurczaka.
- Przeciąć filety wzdłuż, tak aby powstały 2 plastry z każdego.
- Rozbić mięso z obu stron na cienkie plastry.
- Posypać plastry kurczaka solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką słodką.
- Rozłożyć plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania, przyprawioną stroną do dołu.
- Posypać drugą stronę kotletów solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką słodką.
- Przygotowanie pierzynki:
- Wetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach.
- Drobno posiekać kilka różyczek brokuła i dodać do startego sera.
- Dodać 2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku
- Składanie dania i pieczenie:
- Nałożyć pastę brokułową na kotlety, równomiernie rozprowadzając.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 minut (grzanie góra-dół).
- Po 40 minutach, wyjąć kotlety z piekarnika, posypać startym serem i wstawić jeszcze na 2-3 minuty do roztopienia sera.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Filet z kurczaka pod pierzynką z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również