Filet z kurczaka pod pierzynką z pieczarkami

Filet z kurczaka pod pierzynką z pieczarkami to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Soczysty filet z kurczaka przykryty chrupiącą pierzynką z grzybów pieczarek to połączenie smaków, którego nie można się oprzeć. Prosty w przygotowaniu, ale równocześnie elegancki i aromatyczny, ten przepis z pewnością zachwyci Twoich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymyć i osuszyć filety z kurczaka.
  2. Przeciąć filety wzdłuż, tak aby powstały 2 plastry z każdego.
  3. Rozbić mięso z obu stron na cienkie plastry.
  4. Posypać plastry kurczaka solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką słodką.
  5. Rozłożyć plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania, przyprawioną stroną do dołu.
  6. Posypać drugą stronę kotletów solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką słodką.
  7. Przygotowanie pierzynki:
  8. Wetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach.
  9. Drobno posiekać kilka różyczek brokuła i dodać do startego sera.
  10. Dodać 2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku
  11. Składanie dania i pieczenie:
  12. Nałożyć pastę brokułową na kotlety, równomiernie rozprowadzając.
  13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 minut (grzanie góra-dół).
  14. Po 40 minutach, wyjąć kotlety z piekarnika, posypać startym serem i wstawić jeszcze na 2-3 minuty do roztopienia sera.
  15. Smacznego!
Filet z kurczaka pod pierzynką z pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Filet z kurczaka pod pierzynką z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up