Ganache z białej czekolady do makaroników

Ganache z białej czekolady to delikatna i kremowa masa, idealna do nadziewania makaroników. Słodka, lekko waniliowa i rozpływająca się w ustach ganache doskonale komponuje się z delikatnymi biszkoptami makaroników, tworząc wyjątkowo smakowitą kombinację. Gotowy w kilka minut, ten przepis na ganache z białej czekolady jest doskonałym dodatkiem do domowych wypieków.
Składniki
Przygotowanie
- Zebranie składników: białe czekoladowe kawałki, masło niesolone, śmietana kremówka, sól morska, ekstrakt waniliowy, purée z marakuji.
- Umieszczenie kawałków białej czekolady i masła w misce odpornej na wysoką temperaturę.
- Podgrzewanie śmietany kremówki w mikrofalówce na 100% mocy przez 1-2 minuty, aż zacznie się gotować, ale nie zagotować.
- Wlewanie gorącej śmietany kremówki do miski z czekoladą i masłem, mieszanie delikatnie.
- Pozostawienie mieszaniny bez mieszania przez 3 minuty.
- Wymieszanie wszystkiego za pomocą trzepaczki, aż powstanie gładka masa ganasz.
- Dodanie soli morskiej i ekstraktu waniliowego, wymieszanie.
- Jeśli masa jest nierówna, podgrzanie jej na 15 sekund w mikrofalówce i ponowne wymieszanie.
- Przełożenie ganaszu do płaskiego pojemnika i przykrycie folią spożywczą, by zapobiec skórce.
- Schłodzenie ganaszu w lodówce przez 1-2 godziny, aż stężeje.
- Powtarzanie powyższych kroków, zmieniając składniki i proporcje, aby uzyskać różne rodzaje ganaszy, takie jak ganasz czekoladowy, ganasz z herbatą chai, ganasz z marakują, itp.
- Podawanie ganaszu między dwiema łupinkami makaronu.
- Ewentualne dodanie dodatkowych składników, takich jak kompot malinowy, dżem truskawkowy do ganaszu białej czekolady, aby uzyskać różnorodność smaków.
- Schłodzenie i gotowość do nakładania na makarony.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ganache z białej czekolady do makaroników, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również