Gołąbki z piekarnika: prosty przepis na tradycyjne polskie gołąbki bez konieczności ich zawijania

Gołąbki z piekarnika to pyszne i prostsze w wykonaniu danie niż tradycyjne gołąbki, ponieważ nie wymagają zawijania. Posypane sosem pomidorowym i zapieczone w piekarniku, stanowią tradycyjną polską potrawę w nowej, łatwiejszej formie.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić 1,5 cebuli oraz 3 duże ząbki czosnku.
- Posiekać główkę młodej kapusty na drobne paseczki, pozostawiając tylko twardy głąb.
- Potrzebujemy około 600g poszatkowanej kapusty.
- Pokroić cebulę w kosteczkę.
- Gotować 100g ryżu według przepisu na opakowaniu.
- W dużym garnku podsmażyć cebulkę, dodać kapustę, odrobinę soli i wodę, dusić przez 5-10 minut.
- Odcedzić kapustę i odstawić.
- W rondlu wymieszać przecier pomidorowy (pół litra), bulion (250 ml) lub rosół, przyprawy do sosu (majeranek, oregano, bazylia, suszona cebula, mielona papryka słodka, czosnek, sól, pieprz, kminek), zagotować, odstawić.
- Do ostudzonej kapusty dodać ugotowany ryż, mięso mielone (600g), jajka, bułkę tarta, czosnek, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, kminek), dokładnie wymieszać.
- Przełożyć sos do naczynia żaroodpornego, ułożyć gołąbki jeden obok drugiego.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gołąbki z piekarnika: prosty przepis na tradycyjne polskie gołąbki bez konieczności ich zawijania, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również