Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną

Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną to połączenie tradycyjnego polskiego dania z nowym, zdrowszym twistem. Kasza jęczmienna dodaje daniu charakterystycznego smaku i lekkości, a ziemniaki nadają mu kremowej konsystencji. To propozycja idealna dla miłośników gołąbków, którzy szukają nowych, inspirujących kombinacji smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie liści kapusty: Naciąć kapustę wokół łodygi, aby liście można było łatwo odrywać.
  2. Blanszowanie liści kapusty: Zagotować osoloną wodę, dodać trochę oleju
  3. Przygotowanie farszu: Podsmażyć cebulę na maśle, dodać pokrojone grzyby i ugotowane zmielone ziemniaki
  4. Składanie gołąbków: Po ostudzeniu liści kapusty, odciąć twarde części
  5. Składanie farszu: Na liściach kapusty ułożyć farsz, zawiązać go w gołąbki.
  6. Gotowanie gołąbków: Na wierzch ułożyć pozostałe liście, zalać wodą od gotowania grzybów i ewentualnie bulionem warzywnym
  7. Przygotowanie całego dania:
  8. Smażenie cebuli: Podsmazywać cebulę na maśle, gotowe do podania z gołąbkami.
  9. Podawanie: Posypać gołąbki podsmażoną cebulą
Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up